Kruishoefstraat 37 • 3650 Dilsen-Stokkem • +32(0)89 41 08 00 • info@cks.be
24/7 service Voor meer info
+32(0)89 41 08 10

Nieuws / Project automatiseringssysteem bij Stelrad Radiator Group

Al sinds 1936 zorgen Stelrad-radiatoren voor aangename temperaturen in gebouwen overal ter wereld. In het Nederlandse Nuth bevindt zich het ‘center of excellence’ van fabrikant Stelrad Radiator Group. Daar zien de nieuwste producten het daglicht. In totaal rollen er meer dan 8.000 verschillende radiatoren van de band. Om aan de stijgende verwachtingen qua levertijden en kwaliteit te kunnen blijven voldoen, verzorgde CKS Elektrotechniek de engineering en uitwerking van de sturing van het automatiseringssysteem met een grondige Siemens-update.

Met een productie van zo’n 6 miljoen radiatoren per jaar in onder meer Engeland, Turkije en Nederland is Stelrad één van de grootste radiatorfabrikanten in Europa.“De focus ligt in ons ‘center of excellence’ op innovatie en maatwerk”, legt manufacturing director Marc Peeters uit. “Het resultaat is een enorme verscheidenheid aan producten. Om alles overzichtelijk en beheersbaar te houden, hebben we een investeringsplan voor de lange
termijn opgesteld. Onze automatiseringsinfrastructuur is daar een belangrijk onderdeel van.”

Hoge differentiatiegraad tegen lage kostprijs

Een belangrijke stap in dat plan is een update van de automatische sturing van de ‘carrier stacker’-installatie. Marc:
“De bestaande sturing van de stacker dateerde van eind jaren 90. Daardoor liet ze niet langer toe om te voldoen aan de huidige eisen qua maatwerk en levertijden. We wisten dus dat we dringend aan vernieuwing toe waren.”

“Ons doel was van bij het begin heel duidelijk: we wilden een systeem dat kon zorgen voor de hoogst mogelijke differentiatiegraad tegen de laagst mogelijke kostprijs. Tegelijkertijd willen we de lead time van onze producten zo laag mogelijk houden. Ook zochten we een manier om de traceability van onze producten te verhogen. Daarnaast speelde ook energie-efficiëntie een belangrijke rol: inzicht in verbruik en het verkorten van de opstartprocedure kan heel wat energiewinst opleveren.”

Oud en nieuw

Om dat alles te realiseren riep Stelrad de hulp in van een vertrouwde partner: de Belgische integrator en Siemenspartner CKS Elektrotechniek. Marc: “De belangrijkste technische uitdaging bestond erin om de nieuwe automatiseringsonderbouw – de schakelkasten – te combineren met de oude technologie. Alles moest perfect op
elkaar afgestemd zijn. Samen met CKS Elektrotechniek en Siemens stelden we daarom een gedetailleerd plan van aanpak op. Dat omvatte onder meer de installatie van Siemens’ S7-1500 PLC, SINAMICS G120C drives, Sirius 3RW44 soft starters, en het opzetten van diverse Comfort Panels met Sm@rt Servers en Key Panels. Alles communiceert via Profinet. Maandelijks zaten we met alle drie de partijen bijeen om het verloop en eventuele uitdagingen te bespreken.”

De uiteindelijke implementatie vond plaats tijdens de jaarlijkse zomerstop en nam – dankzij een goede voorbereiding – slechts 14 dagen in beslag. Marc: “Nadien zijn we uiteraard nog een tijdje bezig geweest met het finetunen van verschillende parameters. De lakoven, bijvoorbeeld, vergt een heel precieze afstelling.”

Een belangrijk aspect in het succes van de update was om er de operatoren zo vroeg mogelijk bij te betrekken. Marc: “Zij werken tenslotte het meeste met het systeem. Bovendien wilden we al van bij het begin een aantal zorgen over de nakende verandering wegnemen. En die aanpak werpt vandaag duidelijk zijn vruchten af: onze mensen hebben nu veel meer inzicht in het proces. Zo kunnen ze precies zien waar een storing optreed en sneller ingrijpen. Daarnaast zit de kennis van de operatoren nu ook opgeslagen in het systeem. Daardoor kunnen we de continuïteit garanderen in geval van ziekte of afwezigheid. Het maakt ons minder kwetsbaar.”

Ook wat energieverbruik en lead time betreft, zette Stelrad grote stappen: “De opstarttijd is sinds de implementatie met maar liefst 50% gedaald.”

Jouw project bij ons starten? Dat kan! Contacteer ons hier